پتینه (Patina) در لغت به معنای کهنگی، زنگار و خوردگی سبز رنگی است که در روی فلز مس ایجاد میشود. هنر پتینه یا پتینهکاری، هنری با اصالت ایتالیایی و به معنای بهکارگیری روشهایی برای کهنه کردن اجسام، اشیا هنری و سطوح مختلف است. در پتینهکاری به کمک رنگهای پوشاننده، تیره کننده، روشن کننده، مات کننده و متریالهای دیگر به اشیا و سطوح، حالتی کهنه و آنتیک داده میشود.
در پتینه کاری با کمک رنگهای پوشاننده، روشنکننده و تیرهکننده، و ماتکننده، به اشیا حالتی فرسوده، خورده شده، و کهنه داده میشود.
استاد پتینه کاری علاوه بر آشنایی با نقاشی کلاسیک تکنیکهای حکاکی روی فلزات، چوب و همچنین نقاشی روی دیوار و سقف و شیشه را خوب میشناسد. هر چند تعداد این هنرمندان کم است ولی باعث توقف هنر زیبای پتینه نشده است. یک پتینه خوب میتواند فضای از مد افتاده و مردهی یک بنا را به موتیفهای مدرن و زنده تبدیل کند. کاری که شما هم با کمی دقت و یادگیری میتوانید آن را انجام دهید.
دو کاربرد رایج در هنر پتینه وجود دارد؛ یکی از آنها کهنهنمایی لوازم نو برای ایجاد سبکی متفاوت و یادآوری شکوه گذشته در دکوراسیون فضاهای داخلی و بیرونی است. کاربرد دوم استفاده از روشهای پتینهکاری به عنوان پوشش هنری روی سطح دیوارها در ساختمان است. در این کاربرد از انواع رنگهای روغنی، آکریلیک و پلاستیک و انواع متریالها برای ایجاد بافت و سطوح برجسته استفاده میشود.
امروزه با پیشرفت علوم معماری و ديزاين و ابداع سبکهای نوین و همچنین متريال های جدید، افکتهاي مدرن و جالبی به خانواده رنگهای هنر پتينه علاوه گردیده است که به آنها نمای دکوراتيو و چشم نواز مي بخشد، استفاده از رنگها و افکتهاي متنوع و جذاب در اجرای پتينه تحولی نو در صنعت معماری بوجود آورده است و بدون توقف همچنان در حال تکامل و پيشرفت است. در هنر پتينه کاری بافتها و افکتهاي متنوع و زیبایی توسط رنگها و ابزارهای مختلف با استفاده از خلاقیت فردی بروی سطوح کار ايجاد میگردد و به هنرمند و ديزاينر يا طراح داخلی اجازه ميدهد که دیوارهای بی روح را تبدیل به سطوحی چشم نواز و زيبا کند.
رنگ های دکوراتیو یا پتینه تنوع و تمایز را برای زندگی امروزی به ارمغان آورده اند.
به بیان بهتر وجه تمایز خانه ها از یکدیگر هستند.
دیگر نیازی به طرح های آماده بازاری برای پوشش محیط زندگی و یا کاری نیست.
از این پس هر سلیقه ای و یا هر نوع احساسی می تواند تبدیل به پوششی هنرمندانه شود.
همانگونه که افکار و احساسات افراد از یکدیگر متمایز است میبایست جلوههای بصری محیطی نیز با یکدیگر تفاوت داشتهباشد.
امکانات جدید و صنعتی اجازه میدهد که تکنولوژی را با هنر درهم آمیزیم و طرحهایی نو و بدیع ایجاد کنیم.
در آخر
پتینه کاری خواه هنر باشد یا مهارت، تلاش کرده تا جایگاهی مشخص در معماری داخلی و زیباسازی شهری داشته باشد اما به جز در چند ابر شهر نمیتوان آن را در سایر نقاط کشور حس کرد. پتینه میتواند نقش خوبی در بهبود فضای داخلی و چشماندازهای شهری داشته باشد.
پتینه مرتبط با رنگ و حجم و بازتابی از کهن تصاویر صنعت و زندگی و هنر بشر است. پتینه همان چیزی است که به ظاهر اشیاء و سطوح اطراف ما هویت و روح مناسب میبخشد و آنها را سرشار از رنگ، نشاط و تاریخ میکند. پتینه روی سقف و اجسام چوبی، فلزی، سنگی، شیشهای و به ویژه روی سطوح بزرگ دیوار، کاربرد داشته و آنها را ماندنی و زیباتر میکند.