نور اولین شرط ادراک بینایی است، در گذشته تنها از نور برای دیدن اشیاء و روشن نمودن فضاهای کاربردی استفاده می شد. اما امروزه طرح های زیبا و خلاقانه معماری تنها با نورپردازی در معماری معنا پیدا می کنند و نورپردازی بیشتر جنبه تزئینی داشته و برای برجسته کردن المان های شاخص به کار می رود.
یک دکوراسیون زیبا بدون نورپردازی جذابیت ندارد و تمام تلاش هایی که برای انجام آن صورت گرفته بی نتیجه می ماند.
انواع نورپردازی مدرن به عنوان کلیدی ترین المان در دکوراسیون چه در بخش داخلی ساختمان و چه در نمای آن مورد توجه است که توسط انواع چراغهای خطی، سقف کشسان، چراغهای اسپات دانلایت، چراغهای ریلی و چراغهای مولتی ترک اجرا میشوند. به کار بردن درست المانهای نورپردازی میتواند زیباترین جلوههای دکوراتیو را به وجود آورد و چشم هر بینندهای را خیره نمایند. اگر به دنبال تاثیری گذاری به خصوص در دکوراسیون داخلی هستید لازم است با انواع نورپردازی داخلی آشنا شوید و از آنها در بهتر کردن فضای داخلی خود متناسب با کاربرد فضای مورد نظرتان کمک بگیرید.
از دلایل اهمیت نور در دکوراسیون می توان گفت ، نورپردازی میتواند موجب بهبود وضعیت داخلی بنا و زندگی بخشیدن به خانه شود. شما می توانید از نور و سایه جهت ایجاد راحتی و حس دراماتیک در خانه استفاده کنید .
در طراحی داخلی علاوه بر اینکه نور را به عنوان عنصری ضروری برای کاربردهای خاص به خدمت میگیریم، میتوانیم از آن برای ایجاد نقاط کانونی و همچنین به عنوان عنصری دکوراتیو استفاده کنیم. هر یک از این وظایف به نوبه خود محاسنی دارند و عدم توجه به اصول نورپردازی معایبی به همراه دارد و سبب آسیبهایی در دکوراسیون داخلی شما میشود
نور توجه را به بافت ها ، رنگ ها و طراحی های فضا جلب می کند و به معماری کمک می کند تا به هدف واقعی خود دست یابد، چه نور روز باشد و چه نور مصنوعی . بینایی مهمترین حسی است که از طریق آن از معماری لذت میبریم، و نور، نحوه درک ما از معماری را بیشتر میکند.
استفاده از نورپردازی صحیح با رنگهای مناسب در هر فضایی باعث میشود که محیط شما در نظر مخاطبان جلوه بیشتری داشته باشد. نورپردازی داخلی چه در فضاهای کاری و چه در فضاهای مسکونی یا حتی فضاهای عمومی میتواند احساسی که میخواهید در مخاطب به وجود آورد و باعث جذب یا دفع آنها گردد.
نوع نورپردازی همچون یک ملودی تاثیر گذار در پس زمینه خواهد بود که میتواند به فضا جلوه و رنگ مطابق با سلیقه شما دهد، یک جلوه ساده، جذاب، پر طمطراق، هیجان انگیز، ترسناک و حتی وهم آور که مد نظر شماست. استفاده از نورپردازی مناسب میتواند یک آرامش روانی را برای افراد حاضر در محیط به ارمغان آورد که بهترین المانهای راحتی در دکوراسیون از به وجود آوردن آن عاجز هستند.
نورپردازیها به چهار طریق بر ظاهر دکوراسیون داخلی تاثیر میگذارد:
مدیریت رنگ
رنگها تاثیر بسیاری بر زندگی افراد و خلق و خوی آنها دارد یک نورپردازی مناسب باعث میشود بتوانید به آسانی رنگها را در دکوراسیون داخلی مدیریت نمایید و حال خوش را برای خود و خانواده تان به ارمغان آورید.
نورپردازی جهت دار
با کمک نورپردازی مناسب میتوانید در مکانهای مورد نیازتان میزان نور را مدیریت نمایید. برای مثال چراغهای خطی یک نورپردازی موضعی مناسب برای فضاهای بزرگ در اختیار شما قرار میدهد یا نورپردازی نقطهای میتواند باعث ایجاد برجستگی در گوشههای خانه شود.
فضاسازی
استفاده از نورپردازی برای فضاسازی و حجم دهی در دکوراسیون بسیار حائز اهمیت است. استفاده از لامپهای کنجی زمانی که فضای شما کوچک است میتواند باعث شود فضا بزرگتر به نظر برسد.
اتمسفر فضا
توجه به این نکته که نور عامل اصلی در اتمسفر فضای کاربردی شماست میتواند کلیدی برای ایجاد یک فضای بهتر باشد. ایجاد یک فضای شاد تنها با کمک رنگهای شاد و گرم امکان پذیر است. فضاهای آرام بخش نیاز به نور ملایم با طیف رنگی نیمه سرد و به همین شکل سایر فضای حسی که میتواند به کمک میزان و رنگ نور تعیین گردد. اتمسفر فضا در فضاهایی همچون اتاق خواب، اتاق مطالعه شو رومها و… اهمیت بسیاری دارد همچنین در جذب مشتریان به فروشگاه ها، کافه ها، رستورانها و کافی شاپها نقش کلیدی دارد. شما میتوانید با یک انتخاب هوشمندانه در نورپردازی مشتریان خود را چند برابر نمایید.
انواع نورپردازی در معماری داخلی
نورپردازی عمومی (برای روشنایی کلی فضا)
نورپردازی وظیفهای (روشن کردن سطح کار)
نورپردازی تاکیدی (تاکید روی یک شیء یا بخش خاص)
نورپردازی تزئینی یا دکوراتیو